1 Yaşındaki Çocuklar Neden Tavuk Eti Tüketmeli?

Tavuk eti, yumurta ve anne sütünden sonra en kıymetli proteindir. Bebeklik ve çocukluk döneminde yeterli ve dengeli beslenme ise ileriki yaşlarda sağlığın ve başarının en önemli etkenlerinden biri oluyor. Peki özellikle 1 yaşındaki çocuklar neden tavuk eti tüketmeli?



Çocuk beslenmesinde önemli bir yeri olan proteinler, çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimini de etkiler. Çocuklardaki protein gereksinimi erişkinlerdeki gibi sadece dokuların tamiri ve yeniden yapılanması için değil vücudun büyümesi ve gelişmesi için de gereklidir. Bu nedenle çocuklara günlük ihtiyaçları doğrultusunda mutlaka iyi ve kaliteli protein verilmelidir. Hayvansal kaynaklı proteinler de iyi kaliteli proteinlerdir. Çocuklar yeterince protein, vitamin, mineral ve Omega yağ asitleri tüketmediğinde büyüme ve gelişme yavaşlayabilir, çabuk hastalanabilirler ve iyileşme süreçleri uzayabilir. Çünkü çocuklardaki protein eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatıyor ve bağışıklığı düşük olan çocuklar da sık hasta olabiliyorlar. Bu doğrultuda; protein, yıpranmış veya hastalık nedeni ile bozulmuş doku bütünlüğünün sağlanması ve sağlıklı olarak sürdürülebilmesi için beslenmenin olmazsa olmazıdır.

Çocuklarda büyüme ve gelişmenin sağlıklı olması için titizlikle protein gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Protein eksikliği çocuklarda hafif bir zayıflık ve ağır bir fiziksel gelişme geriliğine yol açar. Sağlıklı çocuklarda protein gereksinimi yaşlara göre hafif değişiklikler gösterse de genelde 1-1.2 gramdır. Yani 1 yaşında ortalama 10 kilogram olan bir çocuğun büyümesi için gerekli olan asgari protein günde 10-12 gramdır.

Protein aynı zamanda zihin faaliyeti ve çocuklarda okul başarısı yönünden de çok önemlidir. Özellikle ızgara tavuk göğsü çok değerli bir protein kaynağıdır.
 Çocuklardaki protein gereksinimi erişkinlerdeki gibi sadece dokuların tamiri ve yeniden yapılanması için değil vücudun büyümesi ve gelişmesi için de gereklidir. Bu nedenle çocuklara günlük ihtiyaçları doğrultusunda mutlaka iyi ve kaliteli protein içeren tavuk eti verilmelidir. 

Enfeksiyon geçirildiği dönemlerde, protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, vücutta oluşan yıkımı yapıma çevirmesi için oldukça önemlidir. Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir, yumurta ve tavuk gibi gıdalar proteinin en iyi kaynaklarıdır.

Uzmanlara göre; protein ihtiyacının 1/3'ü bitkisel, 2/3'ü hayvansal kaynaklı olmalıdır. Hayvansal proteinler, beyaz ve kırmızı et, kümes hayvanlarının yumurtaları, süt ve diğer süt ürünleridir. Bitkisel olanlar ise; baklagiller ve tahıllarda bulunan proteinlerdir.

Tavuk eti ve yumurtasının proteinlerini oluşturan aminoasitler anne sütü proteinini oluşturan aminoasitlere çok benzer. Bu nedenle çocuklar için, yaşamlarının başlangıcında tüm besin öğelerini sağlayan tek besin anne sütüdür. Tavuk eti, yumurta ve anne sütünden sonra en kıymetli proteindir. Sonrasında optimal gelişim, sağlık ve hastalıktan kaçınma için hayat boyu değişen miktarlarda besine ihtiyaç duyulur. Bu besinlerden en önemlilerinden biri proteindir. 1 yaşındaki çocuğun büyümesi için günde 12 gram protein alması gerekir. Tavuk eti; fırında ızgarada ya da haşlama yöntemiyle pişirilerek çocuklara verilebilir ancak yanmamasına dikkat etmek gerekir.

Sonuç olarak tavuk eti, sağlıklı ve dengeli beslenme, zihinsel ve bedensel gelişim için tüketilmesi gereken hayvansal proteindir. Tavuk etinde bulunan protein, sağlığımız için gerekli tüm amino asitleri içerir. Kas gelişiminden hücre onarımına kadar pek çok faydası bulunan ve beslenmede hayati öneme sahip, biyolojik değeri yüksek proteindir. Tavukta bulunan proteinler; hücre ve dokuların oluşmasını, büyüme ve gelişmeyi sağlar. Vücut dokularının yenilenmesinde rol oynar, çocukların beyin gelişiminde çok önemli bir görev görür. Tavuk etindeki proteinler  hücrelerin sürekli yenilenmesi ve çoğalması için yani bedensel ve zihinsel gelişim için gerekli ve yaşamsal öneme sahipler. Çünkü vücut protein alamazsa, yıkılan hücreler yenilenemez.