Buharda Tavuk Pişirme Yöntemi

Faydası saymakla bitmeyen tavuğun besin değerini kaybetmemesi için buharda pişirmek en doğru yöntem. Peki buharda tavuk nasıl pişirilir? Buharda pişirme yöntemleri ve püf noktaları nelerdir?

Buharda pişirme yöntemi; besinlerin su ile temaslarını ortadan kaldırır. Sadece suyun buharıyla temas etmelerini sağlar ve bu buhar sayesinde sağlıklı pişmelerini sağlar. çok fazla suyun kullanıldığı, pişirmenin yavaş olduğu düşük basınçlı buharda pişirme tekniğini özellikle diyet yapanlar tercih ediyor. Zamandan tasarruf etmenin yanında tavuğun içindeki besleyici değerlerin diğer kızartma veya haşlama tekniklerine göre daha iyi korunmasını sağlar. Buharda pişmiş tavuğun sindirimi daha kolaydır. Tavuğun rengi, dokusu, görünümü, kokusu değişmez. Tavuğun kendine özgü tadı ve görünümü korunmuş olur. Bu sayede besin öğeleri kaybı en aza indirgenerek besin değeri korunur. Bu sebeple de mineral ve vitamin kayıplarının en az olduğu yöntemdir. Bu teknik daha çok Asya bölgesinde yaygın olarak kullanılır. Ancak son zamanlarda Dünya’nın neredeyse tamamında diyet yiyecekler hazırlamak için sık sık kullanılıyor. Bu yöntem sayesinde diğer tüm pişirme tekniklerinden daha sağlıklı, lezzetli ve diyete uygun besinler elde edilir.  Ek bir malzeme (salça, tuz, soslar, yağ) ile birlikte sunulmadığından dolayı tavuğun dokusu daha belirgin hale gelir ve kalori kontrolü açısından oldukça avantajlıdır. 

Buharda pişirmenin en büyük avantajı ise tavuğun tamamını aynı derecede pişirebiliyor oluşumuz. Ayrıca pişirmenin uzun sürmesinden dolayı sindirimi zorlayan tüm yapılar tamamen parçalanmakta; sindirimi daha kolay bir öğün ortaya çıkmaktadır. Uzun süre yüksek ısıda pişirmenin diğer büyük faydası ise vücuda zararlı olabilecek her türlü zararlının ölmesidir.


Nasıl Pişirilir?

Gereken malzemeler sadece tencere ve tencerenin büyüklüğüne uygun bir süzgeç ya da buharda haşlama işlemi için özel olarak üretilmiş delikli aparatlardır.  Dilerseniz buhar makinesi ya da bambu buhar kaplarıyla tencere içinde buharda pişirme de yapabilirsiniz. Buharda pişirme için bunun gibi çeşitli tencereler olsa da evlerde uygulanabilecek en basit hali su ile belli bir miktar doldurulmuş tencerenin içerisine kevgir konulması şeklindedir. Basit bir düzenekle, ekstra malzemeye ihtiyaç duymadan, evdeki malzemelerle buharda pişirme cihazı elde edebilirsiniz. Tekniğin uygulanması ise oldukça basittir. Bir kabın içerisinde su ısıtılır ve çelik bir sepete veya tencereye tavuklar doldurulur. Su ısıtılır, ısınan suyun buharı ikinci kaba temas ederek tavuğu pişirir. Pişirme tekniğinin ısı iletkeni buhar olduğundan dolayı yağa ihtiyaç duyulmaz. Tavukları küçük parçalara ayırırsanız çok daha kolay pişmesinin yanı sıra eşit şekilde de pişecektir. Dilerseniz tavuğun yanına istediğiniz sebzelerden de ekleyebilirsiniz. Ancak tavuk ile aynı boyutta doğramaya özen göstermelisiniz ki eşit pişsinler.

Şöyle detaylı da anlatalım; Bu yöntem için önce uygun bir tencereye su koyup kaynatın. Tencereyi ocaktan almayıp, üzerine seçtiğiniz buharda haşlama aparatını yerleştirin. Su kaynadıktan sonra üzerine tuz ve karabiber ektiğimiz tavukları ya da tavuk göğsünü yerleştiriyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmesini bekliyoruz. Buharın dışarı çıkmasına engel olmak için tencerenin kapağını sık sık açmamaya özen göstermelisiniz. Çünkü bu durum tavukların haşlanma süresinin uzamasına sebep olur. Tavuk; kapağı kapalı şekilde kısık ateşte yaklaşık 30 dakika içerisinde pişecektir.

Buharda başka neler pişirilir?



Fırında buğulama yöntemiyle pişirilebilen her şeyi buharda pişirme yöntemiyle de pişirebilirsiniz. Çoğu sebze çeşidi buharda pişirilebilir. Örnek olarak patates, kabak, karnabahar, brokoli, havuç, kereviz, yeşil ve kırmızı biber, patlıcan, taze fasulye, taze bakla, kuru soğan, brüksel lahanası, pancar, bal kabağı, enginar ve taze börülce gibi bir çok sebze sayılabilir. Buharda sebze pişirme ile besin içeriğindeki nişasta kırılır ve bu da sebzelerin daha yumuşak hale gelmesini sağlar. Sebzeler dışında kırmızı et ve balık da buharda pişirilebilir besinlerdendir.