Buzlukta Tavuk Bozulur mu?

Buzdolabında ya da buzlukta sakladığımız tavuk bozulur mu? Bozulursa ne kadar sürede bozulur ya da biz bunu nasıl anlarız?

Tavuk ne kadar besleyici bir ürün olsa da doğru muhafaza edilmediği takdirde bozulabilir. Çünkü tavuk eti yüksek oranda protein içerdiği için uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerekir. Eğer uygun koşullarda muhafaza edilmezse hızla bozulabilir. Bu nedenle tavuğu dondurucuda saklamak çok önemli. Dondurucuda saklanana tavuğun ömrü uzar. Ancak buzluğunuzun derecesi de çok önemli. 18 °C ya da altında dondurma yapmanız gerekiyor. Bu şekilde kalitesini koruyabilir ve bozulmasını önleyebilirsiniz.


Tavuğun ömrü biraz da kesimine bağlıdır. Bütün tavuk tahmin edebileceğiniz üzere daha dayanıklı olur, parçalar ise daha dayanıksızdır. O nedenle parça tavuklar için 6 ay, bütün tavuklar için ise 12 ay dondurucu süresi gibi düşünebilirsiniz. Tavuğu birkaç günden daha uzun süre yani 2 günden fazla sürede saklamanız gerekiyorsa, dondurucuda saklamanız gerekir. Kemik olmadığında tavuk etinin raf ömrü uzar ve tazeliğini korumaya yardımcı olur. Yani fileto oluşturmak için karkastaki kemiklerin çıkarılması o ürünün raf ömrünü uzatacaktır. 

Çiğ tavuğun ömrünü uzatmak için sızdırmaz bir kapta saklamalısınız. Pişmiş tavuk ise hava geçirmez bir kapta tutulmalıdır. Çiğ tavuğu parçalayıp saklayacaksanız; her bir parçası ayrı bir şekilde sarılarak ya da buzdolabı poşetine konulurak buzlukta saklanmalıdır. Tüm saklama kurallarını yerine getirdiğinizde yani uygun şekilde hazırlayıp buzluğa attığınız çiğ tavuğu 6 - 12 ay arasında saklayabilirsiniz. Eğer dondurucuya koyacağınız tavuk, bütün tavuk ise 9 aya kadar dondurucuda tutabilirsiniz. Pişmiş tavuk ise dondurucuda 2–6 ay saklanabilir. Ancak selofan torbasıyla saklarsanız tavuk daha hızlı bozulur. Bunu engellemek için buzdolabı poşeti kullanmanızı öneririz. 

Tavuğun bozulduğunu anlamak için öncelikle rengine bakmakta fayda var. “Donmuş tavuğun rengini nasıl anlayabiliriz ki” dediğinizi duyar gibiyiz. Elbette donmuş tavuğun rengini kontrol etmek daha zor. Ancak tavuk bozuksa ya da bozulmaya başladıysa rengi pembe  değil aksine soluk, mat ve gridir. Yani rengi pişmiş tavuk rengi gibiyse ya da yağ sarısı ve hafif gri renkteyse bu tavuk bozulmuş demektir. Bu durumda kesinlikle pişirmemeli ve maalesef çöpe atmalısınız.

İkinci olarak kokusuna bakmalısınız. Bozuk tavuk ekşi ve keskin kokar. Eğer hoşunuza gitmeyecek şekilde kokuyorsa tavuk bozuktur. Aynı şekilde pişerken de kötü kokar, tüketmeyin.

 Küf çürümüş, kokuşmuş, bozulmuş tavuğun en bariz göstergelerinden biridir. Eğer tavuğun üzerinde siyah veya beyaz tüycükler ya da herhangi bir canlı organizma gelişimi beliriyorsa o tavuk acilen atılmalıdır. 


Donmuş tavuk elbette buzlu olur ama bu buzun da bir derecesi var elbette. Tavuğun üzerinde çok kalın yani fazladan bir buz katmanı varsa maalesef bozulmuş demektir. Hani eski buzlu buzdolaplarındaki buzlar gibi... Ancak doğru dondurma işlemi yapılmış tavuğun üzerinde kalın buz tabakası olmaz. Tavuk etini saklamanın püf noktaları için tıklayın! 

Donmuş tavukta bir don yanığı sorunu olabilir. Bunu da kontrol etmekte fayda var. Don yanığı zarar vermez ama tavuğunuzun lezzetli olmasını engeller. Peki nasıl anlaşılır?
Eğer tavuğun üzerindeki buz beyaz ise don yanığı sorunu olabilir. 
Don yanığı beyaz döküntü veya tavuk üzerinde yağ olmayan bir iz gibi gözükür. Etrafındaki deriden daha sert olur ve biraz kabarık durur. Bu durumda lütfen tüketmeyin.

Son olarak pişmiş tavuğun da dondurucuda 3 ay kadar dayanabildiğini söyleyelim. Çok uzun süre dondurucuda tutulursa pişmiş tavuk da bozulabilir.