Çiğ Tavuk Yenir mi?

Son zamanlarda trend olan çiğ tavuk yeme modası gerçek mi? Çiğ tavuk yenir mi? Sağlığa zararlı mı? İşte merak edilen tüm cevaplar...

Çiğ sebzeler ne kadar faydalıysa çiğ et, ister beyaz ister kırmızı olsun bir o kadar zararlı. Peki şimdilerde çiğ tavuktan yapılan torisaşi trendi “neden var o zaman?” diyecek olursanız, uzmanlar bu trendin yayılmaması için çalışmalar yürütüyor. Japonya’da trend olan bu yemek California'daki bazı lüks restoranların da menüsüne eklenmiş durumda. Peki nedir bu yemek? Kuş anlamına gelen "tori" ve çiğ et ya da balık anlamına gelen "sashimi" kelimelerinden türetilen torisaşi (torisashi); bir çeşit çiğ tavuk yemeği. Zencefil yatağında, limon dilimleri ve soya sosu eşliğinde servis edilen çiğ tavuk öncesinde herhangi bir marinasyon işleminden geçmiyor. Sadece 10 saniyeyi geçmeyecek şekilde tavaya ya da kaynar suya "değdiriliyor." (Nasıl bir şey diye merak ediyorsanız yukarıdaki görsel yemeğin ta kendisi!) Uzmanlar çiğ et yemenin kişinin kendi sorumluluğunda olduğunu; ancak bir etin sağlıklı olabilmesi için 165-175 derece arasında pişirilmesi gerektiğini hatırlatıyor. Bu sıcaklık etteki bakterilerin ölmesi için gerekli. Şöyle bir tavaya değdirmek ise ancak yüzey bakterilerini öldürebiliyor. Dolayısıyla siz siz olun bu trende asla kapılmayın. Çünkü çiğ et sindirim sisteminde hazımsızlığa yol açabiliyor. Ayrıca B vitamini eksikliğini çoğaltabiliyor ve bunun sonucunda da çeşitli sinirlilik, unutkanlık ve unutkanlığa bağlı hastalıkların oluşumuna zemin hazırlayabiliyor.

Dolayısıyla çiğ tavuk eti kesinlikle yenmez. Özellikle küçük çocuklara ise asla verilmemelidir. Sağlığınız için etli gıdaları iyice pişirerek sağlıklı koşullarda tüketmelisiniz. Hatta pişme süresinde tavuğun pişme şeklini iyice kontrol etmelisiniz. Ancak tavuk etini haşladığınız suyu dökmemelisiniz. Biliyorsunuz ki tavuk suyunun birden fazla vitamini bulunuyor ve sağlığımız için son derece önemli. Dilerseniz tavuk suyunun sonsuz faydalarına buradan göz atabilirsiniz. 

Kırmızı et ise, tavuk etine nazaran az pişmiş şekilde de yenebiliyor. Hatta bu şekilde sevenler de çok fazla. Ancak siz siz olun asla az pişmiş ya da kanlı kalmış bir tavuğu yemeyin. Tavuk etini kırmızı etle asla karıştırmayın. Tavuk az mı pişti, çok mu pişti kafa karışıklığını çözmek için de bir mutfak termometresi kullanın. Böylece tavuğunuzun pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. İç ısıyı ölçmek için tavuğun en kalın noktası olan kalçaya batırdığınızda ısı 75 derece ise doğru yerdesiniz demektir.
 Hatta bakteri ürememesi için; çiğ etle pişmiş eti birbirine temas ettirmeden ayrı kaplarda muhafaza etmelisiniz.
 Çiğ et için kullandığınız maşa ile pişmiş eti kullandığınız maşayı bile birbirinden ayrı tutmalısınız.

Unutmayın:
Çiğ tavukta belirli sayıda bakteri bulunur ve bu bakteriler tavuk piştikten sonra zararsız hale gelir. Salmonella bakterisi kümes hayvanları ve yumurtadan geçen bir bakteridir. Hayvanın dışkısıyla temas eden her ürün risklidir. Ayrıca çiğ et de salmonella bulaştırma riski taşır. Bu bakteriyle karşılaşmamak için tavuk ve tavuk ürünlerini iyice pişmiş olarak tüketmelisiniz. Bırakın tüketmeyi, çiğ tavuğa dokunduktan sonra bile ellerinizi bile yıkamalısınız. Hatta tavuğun temas ettiği kesme tahtası, bıçak, tezgah gibi alanları bile çok iyi temizlemelisiniz.

Sonuç olarak Japonya’daki trend yayılsa bile siz siz olun hatır için bile çiğ tavuk yemeyin!