Evde Tavuk Nasıl Tütsülenir?
Yemeklere farklı tat ve aroma katan, son zamanların gözde pişirme yöntemlerinden biri olan tütsüleme nedir? Evde tavuk nasıl tütsülenir? Hadi birlikte inceleyelim...Tütsüleme deyince ilk olarak akla gelen elbette somon balığı oluyor. Televizyonlarda ya da çeşitli videolarda hep balık tütsüleme ile ilgili bilgiler var. Peki tavuk tütsülenmiyor mu? Elbette ki kanatlı hayvanlar da tütsüleniyor ve lezzetine de lezzet katıyor. Üstelik uzun süre de bozulmadan kalabiliyor. Çok eski pişirme yöntemlerinden biri olan tütsüleme, dünya mutfaklarında da sıkça kullanılıyor. Biz de kendi mutfağımızda bu tekniği kolayca kullanabilir, nefis tavuklar pişirebiliriz!
Peki Nedir Bu Tütsüleme?
Tütsüleme yani bir diğer adı fümeleme ya da isleme, besinlerin dumanda hazırlanmasıdır. Yani bir çeşit pişirme tekniğidir. Tütsüleme yaparken ağaçların talaşları yakılır ve bunun dumanıyla tütsüleme yapılır. Ancak tütsüleme her ağacın talaşıyla yapılmaz. Bu yöntem için özellikle akçaağaç, meşe, gürgen, elma, kiraz, erik ve kayın gibi sert ağaçların yani reçinesiz ağaçların odunlarından elde edilen talaşlar gerekir. Hangi talaşı kullanırsak, o ağacın kendine has aroması tavuk etine geçer. İki farklı tütsüleme tekniği vardır. Biri sıcak, biri soğuk dumanlamadır. Soğuk dumanlama, profosyonel mutfaklarda kullanılır çünkü bunun için araç ve gereçler gereklidir. Sıcak dumanlama ise bizim evimizde kullanacağımız tütsüleme tekniğidir.
Tütsüleme için İhtiyacımız Olan Malzemeler Neler?
1- Tavuk eti
2- Kayın, meşe, gürgen gibi reçinesiz ağaçlardan talaş
3- Baharat ( biberiye, adaçayı)
4- Tütsüleme tenceresi
Nasıl Yapılır?
İlk olarak tütsülenecek tavuk etini ince ince dilimliyoruz. İkinci olarak tavuk etini bakterilerin üremesini engellediği için tuzlu suya yatıyoruz.
Üçüncü olarak iyice tuzladığımız tavuk etlerini ızgara üzerinde biraz kurutuyoruz. Son olarak derin bir tencerede talaşlarla birlikte baharatları da yakarak, tütsüleme yapıp kuruttuğumuz tavuk etini duman altında bırakıyoruz ve füme haline getiriyoruz.
Şöyle de yapabiliriz: Talaşları ve baharatları tencerenin tabanına yerleştirin. Üzerine ayaklı ızgara koyun. Izgaranın üzerine tavuk etini yerleştirin. Ocağı yakıp tencereyi ısıttıktan sonra; talaşlar duman vermeye başlayınca, tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın. Tavuk eti yaklaşık yarım satte tütsüleniyor. Tavuk eti pişince ocaktan alıyoruz. Nefis bir is kokusu ve aromalı bir tadı oluyor. Hatta böylece tavuk eti direkt ateşe maruz kalmamış oluyor. Yemelere doyamazsınız bizden söylemesi.
Tütsülemeyi Neden Yapıyoruz?
Evet lezzetine farklı tat ve aroma katıyor dedik ama bu işlem aslında sadece tadı için yapılmıyor. Dumanın içinde yer alan maddeler, isleme yoluyla tavuk etine geçer ve farklı mikroorganizmaların üremesi engeller ve bu nedenle de tavuk etini bu şekilde daha uzun süre saklayabilirsiniz. Çok bilinmeyen bir etkisi de antioksidan olması. Yani lezzeti kadar faydası da var.
İnceliklerini öğrendiğimize göre tıpkı şefler gibi artık tütsüleme yöntemi ile uzun süre saklayabileceğimiz tavuk etleri hazırlayabilir, lezzetine lezzet katabiliriz.
Ek Bilgi: Tütsüleme yöntemini tavuk eti haricinde; Mersin, istavrit, somon, alabalık, uskumru, yılan balığı, lüfer ve sardalya balıklarında, hindi etinde, kırmızı ette ve ayrıca isli ve hellim peynirinde uygulayabilirsiniz.
Dikkat: Çam gibi reçineli ağaçlar tütsülemeye uygun değildir.