Kışın Tavuk Tüketimi

Kış aylarında sağlığımızı tehdit eden en büyük etken patojenler, yani hastalık oluşturan mikroplardır. İşte kış mevsimini hem fiziksel hem de ruhsal olarak sağlıklı geçirmek için tavuk eti tüketimi kullanım klavuzu...

Kış mevsiminin beslenmemiz üzerine getirdiği dezavantajları bir kaç ipucu ile avantaja çevirebilmek mümkün. Kış aylarında vitamin ve mineral alarak vücut direncini artırmak için tavuk eti ve sebze & meyve çeşitlerini tüketmek gerekiyor. Peki tavuk kışın tüketilirse ne olur? Cevap basit: Vücudumuza birçok fayda sağlar. İşte kışın tavuk tüketmenin faydaları:

* Kış aylarını hem fiziksel hem ruhsal olarak sağlıklı geçirmek, vücut direncini artırmak ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için öncelikle beyaz eti yani tavuk etini haftada 2 kez tüketmeliyiz.

* Bol sıvı almak, vücutta bulunan alerjenler ve yabancı etkenler (virüs) ile antikorlarla mücadelede de oldukça etkili bir yöntemdir. Tavuk suyu çorba, kişilerin su ihtiyacını karşıladığı gibi istenmeyen bu maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

* Dengeli beslenebilmek için; boya uygun vücut ağırlığını korumak, daha az doymuş yağ tüketmek, günlük kolesterol alımını azaltmak, şeker ve tuz tüketimini azaltmak, sebze–meyve, kurubaklagil, tam tahıl ürünlerini süt ve süt ürünlerini ve tavuk eti ürünlerini tüketmek gerekir. Tavuk eti düşük kolesterollü olduğu için "damar sertliği" riskini azaltır. Çünkü, tavuk etindeki doymamış yağ oranı, kırmızı ete göre daha yüksektir. Yağlı ve hazmı zor yemekler kalbi yorar bu nedenle tercih edilmemelidir. Bunun yerine tavuk eti tercih edilebilir. Çünkü yağsız, proteince zengin ve kısa lifli oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay bir gıdadır.

* İçerdiği B6 vitamini kan damarlarımızı korur, enerji seviyesini yükseltir ve metabolizmanın kalori yakmasını sağlar. Bu nedenle dengeli beslenme açısından önemlidir.

* Kışın yaşadığımız depresyonu azaltmak ve mutluluk hormonu olarak bilinen serotonini arttırmak için beslenmede triptofan açısından zengin olan tavuk etine yer vermek gerekir.

* Tavuk eti kalsiyum, D vitamini, protein ve omega yağ asitleri bakımından zengindir. Bu nedenle kemikleri sağlamlaştırır. İleri yaşlarda oluşan, kemik erimesi ve eklem iltihabı gibi rahatsızlıklarını da önler.



* Uzmanlar; Tavuk suyunun insan vücudundaki hücrelerin büyümesi ve onarımı için gerekli olan aminoasit açısından çok zengin bir kaynak olduğunu, kışın sıklıkla karşılaşılan hastalıklara karşı vücudu koruduğunu söylüyor. Tavuk suyu aynı zamanda magnezyum ve fosfor içerir. Bu nedenle iyi ve kaliteli uyku uyumamızı sağlar ve beyin sağlığını güçlendirir. Bol miktarda fosfor içeren tavuk suyu; merkezi sinir sistemi ve beyin sağlığını da gözetiyor.

* Kalp krizi riskine karşı, son dönemde elde edilen bulgular, tavuk eti proteininin sağlıklı kardiyovasküler fonksiyonların korunmasına yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle tavuk eti, daha düşük yağ içerdiği ve protein açısından zengin olduğu için koroner kalp hastalıkları riskini azaltır.

* Diyet yapıyorsanız; düşen kan şekerini tavuk göğsü ile kontrol altında tutabilirsiniz. Şöyle ki; Diyetinizin içerisinde tavuk göğüs eti varsa yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı bir diyet yapıyorsunuz demektir. Bu da kan şekerinizi kontrol altında tutmanızı sağlar.

* Fazla çalışan tiroid fonksiyonlarını tavuk eti içerisinde bolca yer alan selenyum ile düzenleyebilirsiniz. Selenyum; Hücre hasarlarını engelleyen, tiroid fonksiyonlarını düzenleyen ve kanser oluşumunu engellemeye yardımcı olan bir antioksidandır.

* Uzmanlar, tavuk etinin farklı vitaminlere sahip olduğunu belirtiyor ve içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin öğelerinin beslenmede büyük önem taşıdığını iletiyor. Beyaz et; biyolojik değeri yüksek, iyi kalite protein kaynağıdır. A ve özellikle B grubu vitaminleri ile demir, çinko, fosfor ve magnezyum mineralleri bakımından da zengindir.