Organik Tavuk Nedir?
Son zamanlarda en fazla rağbet gören tavuk çeşitlerinden biri de organik tavuk. Peki, organik tavuk nedir? Organik tavuk nasıl yetişir? Biz organik olduğunu nasıl anlarız ve nasıl pişirebiliriz?Organik tavuk terimi; Köy tavuğu veya doğal tavuktan teknik olarak farklılıklar içerir. Organik yöntemlerle yetiştirilen tavuklar, belli bir alanda gezerek, ”yürüyen tavuk ” olarak nitelendirilir. Son zamanlarda adını sık duyduğumuz ”yürüyen tavuk yumurtası” tabiri de, organik tavuklardan elde edilen organik yumurtayı nitelemek için kullanılır. Her şeyden öte yatırım kararından önce hiçbir kuralı kaidesi olmadan nerede, ne kadar alanda ve nasıl gezdirildiği bile belli olmayan “gezer tavuk” ya da “serbest gezen tavuk” olarak da adlandırılan yetiştiricilik sistemi ile mevzuatlar çerçevesinde bir üretimi öngören organik tavuk yetiştiriciliğini bir birinden ayırt etmek gerekir.
Organik tavuk, endüstriyel çiftliklerde yapay yemlerle ve hareketsiz bir şekilde değil, aksine organik gıda tüketerek ve hareketli şekilde gezen tavuklardır. Organik Tavukçuluk ise organik ürün olduğu sertifikasyonlarla tescillenmiş bir iş sahasıdır. Tavukların barınakları; biyolojik ve ırk ihtiyaçlarını karşılayan, rahatça ve doğal olarak durabilecekleri, kolayca yatabilecekleri, dönebilecekleri, kendilerini temizleyebilecekleri, tüm doğal pozisyonları alabilecekleri, gerinme ve kanat çırpma gibi tüm doğal hareketleri yapabilmelerine yetecek büyüklükte olmalıdır. Ayrıca yine bu özellikler dikkate alınarak tavuklar için barınağın yeterli gezinti alanının da olması zorunludur. Yine de tüm bunlara rağmen bir kümeste olabilecek tavuk sayısı da sınırlandırılmıştır. Bu husustaki asgari miktarlar yönetmeliklerde belirtilmiş durumdadır.
Organik tarımın ise en temel kriterlerinden biri GDO lu her türlü çoğaltım materyali, yem vs ye izin vermemek. Organik tarımda cinsine göre 72 ila 81 gün arasında olan kesim süresi vardır. Tavukçulukta yumurtlamayı sıklaştırıcı, zorlayıcı bir etki de sağlayan suni ışıklandırma organik tarımda 16 saatten fazla yapılamaz. Organik tarımda antibiyotikler hastalık ile karşılaşılırsa verilir.
Genelde 250 adet tavuktan daha az tavuğu olan çiftçiler organik kümeslerde tavuk yetiştirirler ve bu tavuklar daha çok yumurtacılıkta kullanılır. 250 adet tavuğun üzerindeki miktarlarda ise prefabrik tesisler kurulur ve buralarda yetiştirilen tavuklar etleri için kullanılabilir. Organik ürün sertifikasına sahip olması gereken organik tavuk yetiştiricisi, bu belgeyi almak için tavuklara hiçbir şekilde hormon takviyesi yapmayacağına ve onları aşırı yemlemeyle beslemeyeceğine dair ilgili bakanlıkla bir sözleşme yapar. Bu sayede ürünlerimiz, sofralarımıza kadar güvenli bir şekilde ulaşır. Bunu sorgulayabilmek için bu ürünlerin üzerinde orijinal ürün sertifikası sorgulaması yapılabilecek orijinal ürün barkodu bulunmaktadır. Bununla beraber orijinal ürün barkod sorgulama işlemi çok rahat yapılabilir.
Ülkemizde organik tarım faaliyetleri 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve bu Kanun’a dayalı olarak yürürlüğe giren Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığınca yetkilendirilmiş kontrol ve sertifikasyon kuruluşları (KSK) gözetim ve denetiminde yürütülüyor. Yetkilendirilmiş bu kuruluşlarla yapılacak sözleşmeyi müteakip üretimin her aşamasının yılda en az bir kez kontrol edilerek nihayetinde organik ürün sertifikası düzenlenmekte ve bu sayede ürünün organik olarak ticarete konu olması sağlanıyor.
Son olarak organik tavuk nasıl pişer bir de ona bakalım
Organik tavuğun etleri daha sık ve sert, kemikleri daha kalın olur. Bu nedenle diğer tavuklara göre geç pişer. Herhangi bir endüstriyel tavuk neredeyse 30 dakikada pişebilirken bir organik tavuk en az 90 dakikada pişmiş hale gelir. Endüstriyel tavukların derisi kalındır ve et renkleri beyazdır. Organik tavuklar ise ince ve damarlı bir deriye sahiptir, ayrıca organik tavukların et rengi daha pembemsidir. En sağlıklı pişirme yöntemi elbette ki haşlamadır. Dilerseniz bir göz atın: Bütün Tavuk Nasıl Haşlanır?