Paçalı Tavuk Cinsleri
Ayak bölgesindeki paçaları nedeniyle dünyanın en sevimli tavukları olarak görünen paçalı tavukların kaç farklı türü var? Yumurtaları var mı? Hadi birlikte bakalım...Paçalı tavuklar, süs tavukları cinsleri arasında yer alır. Ayak bölgesindeki paçaları nedeniyle dünyanın en sevimli tavukları olarak görünen paçalı tavukların 4 farklı türü vardır. Süs tavukları oldukları için çamuru sevmezler. Bu yüzden daha temiz alanlarda yaşarlar. İşte 4 farklı tür paçalı tavuk türleri...
• Sultan Tavuğu
• Habeş Tavuğu
• Brahma Tavuğu
• Cochin (Koşin) Tavuğu
Sultan Tavuğu
Sultan tavuğunun ana vatanı Türkiye’dir. 1850 yılında Osmanlı Devleti'nden İngiltere'ye gitmiş, buradan da bütün dünyaya yayılmıştır. lk olarak Amerikan Tavukçuluk Birliği tarafından tanınmış ve 1874’te Mükemmeliyet Standardı’na kabul edilmiştir. Adını Osmanlı sultanlarından almıştır. Nadir bulunan bir ırktır. Yıllarca padişahlar tarafından yabancı elçilere hediye edilmiştir. Amerikan Hayvancılık Irkları Koruma Birliği Koruma Öncelik Listesinde Kritik olarak listelenmiştir. Siyah ve mavi gibi renkleri vardır ama en çok bilinen rengi beyazdır. Oldukça tüylüdür. Paçasında ve kafasının üstünde ekstra tüyler yer alır. Sultan tavuğu kırmızı renkli bir yüze sahiptir ve her ayağında beş ayak parmağı bulunan az miktarda tavuk ırkından biridir. Mizacı sakin, arkadaş canlısı ve uysal, ortama kolay adapte olabilen bir cinstir. Evcilleştirmesi kolaydır. Özellikle yumuşacık tüylerini korumak için özel bakımlara ve kuru yataklara, ihtiyaç duyarlar. Sultan tavukları iyi yumurta salma katmanları arasında değildir. Senede ortalama 70 adet yumurta verir. Orta büyüklükte beyaz yumurta bırakırlar. Civcivler yavaş büyür ve gelişmesi uzun zaman alır. Erkekleri yaklaşık 2 kg, dişileri ise 1,8 kg ağırlığındadır.
Habeş Tavuğu
Habeş tavuğunun ana vatanı Çin’dir. Başka bir görüşe göre 4000 yıl önce Moğollar tarafından Himalayalar’da bulunup Çin’in kuzeyine getirilmiştir. Silkie olarak da bilinir. Habeş’in Çince adı, siyah kemikli anlamına gelen wu-gu-ji’dir. Amerikan standartları tarafından 1874 yılında ayrı bir tavuk cinsi olarak kabul edilmiştir. En sıra dışı görünen tavuk cinslerinden Habeş tavuğunun siyah silkiye, beyaz silkiye, sarı silkiye ve mavi silkiye gibi alt türleri vardır. Paçalı ve sakallı olmaları, aynı zamanda tepelerinin büyük ve gösterişli olması onları oldukça ilgi çekici gösterir. Ancak sakalsızları da vardır. Süs tavuğu olarak yetiştirilmesinin yanında eti için de beslenebilen habeş tavukları arkadaş canlısı ve uysal özelliklere sahiptir. Hatta sahiplerine bağlanırlar. Çok tüylü olmasına rağmen soğuk hava şartlarına dayanıklı değildir. Yumurtlama anlamında iyi bir tercih olamasalar da yılda yaklaşık 120 ila 180 yumurta verebilmektedir. Yumurtlama dönemleri Şubat ayı ile Temmuz ayı arasındadır. Habeş tavuğu yumurtası küçük-orta büyüklüktedir. Rengi ise krem ve kahverengidir. Oldukça sevimli olan habeş tavuk cinsi 1,5-2 kg arasıdır.
Brahma Tavuğu
Brahma tavuğunun ana vatanı Asya’dır. Brahma tavuk ırkı, süs tavukları içerisinde en çok tercih edilen ırk özelliğini taşır. Ülkemizde de en popüler süs tavuğu cinslerindendir. Yapılan çalışmalarda brahma tavuklarının malay ve cochin ırklarından köken aldığı belirtilir. Türkiye’ye ise 1870’li yılların sonlarına doğru Amerika’dan getirilmiştir ve ülkemizde bu tarihten sonra yavaş yavaş yayılmıştır. Light Brahma, Dark Brahma ve Buff(Büyük) Brahma gibi çeşitli alt türleri vardır. Brahma tavuk yetiştirmek uzmanlık gerektirir. İklim şartlarına dayanıklı olduklarından yaz ve kış aylarında beslenebilir. Ancak yavaş büyürler. Hastalık ve parazitlerden korumak için kümesleri temiz tutulmalı, yemleri ve suları mutlaka verilmelidir. Çamuru sevmezler. Gezmeyi sevdiklerinden uygun ortam oluşturmak gerekir. Özellikle tüy değişim zamanlarında özel bakım yapılması gerekir. Ayak ve paçaları kontrol edilmeli ve en az 3 ayda bir kez yıkanmalıdır. Güzel tarafı ise kümese çabuk uyum sağlar ve sakinlerdir. Kolay kolay hastalanmaazlar ve üst düzey annelik yeteneklerine sahiptirler. Yıllık yumurta sayısı düşük olmasına rağmen düzenli olarak her yıl aynı sayıda yumurta yaparlar. Yılda ortalama 100-150 yumurta arası değişmektedir. Brahma tavuğu yumurtası kahverengidir. Orta büyüklükte yumurtalara sahiptir. Yaklaşık 50-60 gram ağırlığında yumurtalardır. Brahma ırkının, horozlarının ağırlığı 5.5-6 kg. iken tavuklarının ağırlı 4.5-5 kg. olarak bilinir. Eti çok lezzetli olsa da değerli bir süs tavuğu olduğu için pek kesilmez.
Cochin (Koşin) Tavuğu
Cochin tavuğunun ana vatanı Habeş tavukları gibi Çin’dir. Chinese Shanghai olarak bilinen ırklardan biridir. Bu tavuk ırkı, orijinal olarak Çin'de yetiştirilmiştir ve 19. yüzyılın ortalarında Britanya ve ABD'ye ihraç edilmiştir. Brahma ırkına çok benzeseler de onlar ile bir alakası yoktur. Bu ırkın benzerinin adı pekin tavuğudur bunlar cinden çıkma bir ırktır ancak halen daha kökeni belirsizdir. Cochin tavuğu; Dev Cochin ve Cüce Cochin olarak ikiye ayrılır. Dev Cochin tavuğu ve horozu 5-6 kilo ağırlığa erişebilir. Yumurta verimleri Brahma’lar gibi düşüktür. İyi bir annedir ve çok iyi annelik yaparlar. Ayrıca çocuklarla da iyi anlaşırlar. Yıllık ortalama yumurta verimi 160 adet civarındadır. Oldukça sakin ve uysal bir tavuk ırkıdır. Bir de "Pekin bantam" da denen Cüce Cochin tavuğu vardır. Bunlar Dev Cochin’lerin minyatür halinde ve yine oldukça tüylü ve paçalı tavuk cinsleri arasındadır.