Tavada Tavuk Nasıl Kızartılır?
Tavada tavuk nar gibi nasıl kızartılır? Nasıl yağ çekmez? Nasıl çıtır olur? Kurumamasını nasıl sağlarız? İçi nasıl kuru kalmaz? İşte merak edilen tüm soruların yanıtlarını sizler için hazırladık...Elbette hepimiz nasıl tavuk kızartıldığını biliyoruz. Ancak öyle püf noktaları var ki kızarttığınız tavuk lezzetini ikiye katlayabilir, tüm sevdiklerinizi şahane lezzetlerle şaşırtabilirsiniz. İşte yapmanız gereken basit ama etkili yöntemler...
Öncelikle tavuğu kızarmadan önce: Burada en önemli işlem marine etmektir. Eğer vaktiniz varsa tavuğun lezzetini ikiye katlamak için bir gece önceden marine ederek buzdolabında bekletebilirsiniz. Bu işlem tüm tavuk parçaları için geçerlidir. Pişirmeden yarım saat önce buzdolabından çıkarmanız yeterli olacaktır. Bu marinasyon tavuğunuzun hem kuru ve sert olmasına engel olur hem de mis gibi kokmasını sağlar. Ayrıca tavuk etini kızartma işleminden önce karbonat ve tuza batırırsanız, tavuğunuzun çıtır olmasını sağlarsınız. Çünkü karbonat ve tuz karışımı tavuk etinin ph seviyesini arttırarak tavuğun fazla nemini alıyor ve bu nedenle ona çıtırlık veriyor. Ancak detaylı marinasyondan bahsedersek; örneğin but pişiriyorsanız; yağlı bir et olduğu için çok daha kolay pişirebilirsiniz. But pişirirken yoğurtlu tavuk sosu kullanabilir, ya da yoğurdu üzerine sürebilirsiniz. Tavuk kanadının ise pişerken kuru olma gibi sorunları daha az olur. Tavuk kanadını tavada kolayca kızartabilirsiniz. Tavuk kanatlarını; karabiber, pul biber, kimyon, tuz, sıvı yağ ve sarımsakları rendeleyip kanatlarla karıştırarak 1 saat buzdolabında dinlenmeye bırakabilirsiniz. Dinlendikten sonra tavaya yağ koyup, biraz ısıtıp kanatları içine dizerek kızartabilirsiniz. Bir marinasyon sosuyla marine edince yumuşacık olan tavuk kanatlarını ve yine aynı sosta pişirip, mangal tadında lezzetlendirebilirsiniz.
Isı ve tava seçimi: Kurumaması için yağın ısısı çok önemli. Yüksek ısıda kızartmamız gerekiyor. Hem yağın yanmaması için hem de tavuk etinin yumuşak olması için. Tavuğu ısınmamış tavada pişirmeye kalkarsanız tavuk suyunu kaybeder ve sertleşir. Tavanın cinsi de tavuğun pişmesi üzerindeki etkisi büyük. Isıyı doğru dağıtan malzemeden yapılmış bir tava, pişen eti dengeli ısıya maruz bırakacağında içi pişene kadar dışının yanmasını önler. Bu sebeple ya döküm ya da tabanı kalın tavaları şeçmeliniz. Pişirme sırasında tava ısındı diye ocağın altını kısmayın. Tavukları 200-250 derecede kızartmak en doğrusudur. Bu ısıda tavuğun dışı yanmaz ve çıtır çıtır olur. Bu sıcaklığı tutturmak için mutfak termometresi önerebiliriz. Bir tarafı kızarmadan alt üst etmeyin. Beyaz et yaklaşık 6-8 dakikada pişer ve pişmiş tavuğun iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Düşük sıcaklıkta kızartma yaparsanız tavuk çok fazla yağ çekecektir.
Yağ oranı ve kalitesi: Tavuğunuzu öncelikle oda sıcaklığına getirmeniz gerekiyor. Yani buzdolabından alıp öylece kızartmayın. Çünkü soğuk tavuk, tavadaki yağın ısı oranını düşürür. Bu durumda da tavuğunuz kuru olur. Tavuk etini kızartmak, yüksek ve sabit sıcaklıkta kızgın yağ banyosunda pişirmektir. Derin yağda kızartma ve az yağda kızartma olarak iki gruba ayrılır. Kızartma yapılacak yağ berrak, nötr tatlı, tortusuz ve hafif olmalıdır. Yoğun veya akıcı olmamalıdır ve yüksek ısı derecelerinde fazla dumana neden olmamalıdır. Yağda ekşime olmamalı ve yağın yanmaması için rafine edilmiş yağ kullanılmalıdır. Sıcak yağ içine yağ takviyesi yapılmaz. Yer fıstığı yağı, kanola ya da susam yağını kızartma için kullanabilirsiniz.
Kızarma şekli: Tavuk kızartacağınız zaman, tavukları tavaya mesafeli bir şekilde dizmelisiniz. Tavayı istiflemeyin. Çok iç içe dizerseniz, tava ısısı düşer ve tavuklar suyunu salar. Tavanızın boyutundan fazla tavuk pişirmeyin. Çok fazla pişirme yaparsanız tavuklar yine kuruyacaktır. Dilerseniz, tavuğu haşladıktan sonra her tarafına yağ sürüp ardından una bulayarak da nar gibi kızartabilirsiniz. Çıtır tavuk kızartmak istiyorsanız; tavuk parçalarını tek tek tuzlamayı unutmayın. Tuzlama işlemi tavuğunuzun daha çıtır olmasını sağlayacaktır. Kızartma yapmadan önce tavuğu baharat veya una bulamak, tavuğun iç kısmının daha sulu ve yumuşak, dışının ise çıtır çıtır olmasını sağlar. Tavuklarınızı havlu kağıt ile kurulamak ise unlanma işleminde tavuklarınızın üzerinde oluşacak topaklanmaları önler. Ancak kızartma işleminden sonra tavukları kağıt havlu üzerine almayın. Çıtırlığını yok edebilirsiniz.