Tavuk Eti Çeşitleri

En çok tükettiğimiz beyaz et elbette tavuk eti! Peki tavuk eti çeşitlerini biliyor muyuz? İşte tavuk etinin 13 farklı çeşidi...

TAVUK GÖVDE KARKAS

Usulüne uygun kesildikten sonra temizlenmiş, tüyleri yolunmuş , baş, ayaklar, kursak, kuyruk üstü yağ guddesi, solunum borusu, yutak, bağırsaklar, böbrek ve üreme organları ve akciğerleri çıkarılmış tavuk karkaslarıdır.

BOYUN

Omurun, üstte kafatası ile alttaki göğüs omuru bağlantılarından uzaklaştırılması ile elde edilen ortalama 80-100 gram ağırlığındaki ettir.

ARKA ÇEYREK GÖVDE (KALÇALI BUT)

Arka yarım gövdenin omurgalar ve sacrum boyunca orta yerden kesilmesiyle veya arka yarım gövdenin ön çeyreği alındıktan sonra geriye kalan, kuyruk sokumunun kısmen üzerinde bulunduğu parçadır. Kalçalı butta, kalça eti ve baget bulunur. Orta yağlıdır. Fırın yemeklerinde sos ve sebze eşliğinde servis edilebilir.

KAFESLİ BÜTÜN GÖĞÜS

Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır. Tavuğun parçalara ayrılmasından sonra geriye kalan, göğüs etinin altında bulunan kısımdır. Bu bölümden genellikle haşlama yöntemiyle tavuk suyu elde edilir. Çorbalarda ve pilavların haşlama sularında kullanılabilir.

BÜTÜN GÖĞÜS (KANATSIZ, KAFESSİZ)

Kafesli bütün göğüsün kafesinin ayrılması ile elde edilen göğüs etinin tamamının bulunduğu kemikli parçadır.

BÜTÜN BUT

Arka çeyrek gövdenin baldır kemikleri (Tibia, fibula) ile bacak kemiğinin (femur) içinde bulunduğu kısmın, kalça ekleminden kesilmesi sonucu elde edilen parçadır.

KEMİKSİZ BÜTÜN GÖĞÜS (BONFİLE-FİLETO)

Bütün göğüsün, adele kısmının, göğüs kemiğinden uygun bir şekilde ayrılması ile elde edilen derili veya derisiz kısmıdır. Tavuk etinin en yağsız olan bölümüdür. Marine edilerek ve soslanarak aromalandırılabilir. Bütün veya kuşbaşı halinde tüketilebilir. Tek başına pişirildiğinde yağ oranı az olduğundan sert ve kuru olabilir. Bu nedenle tavuk marine işlemi ve çeşitli sebzeler eşliğinde zenginleştirebilirsiniz. Ortalama 400-550 gram ağırlığındadır.

ÜST BUT (SARMA, TALEKS)

Bütün budun bacak kemiğinin (femur) diz ekleminden kesilmesi ile elde edilen üst parçasıdır.

BUT PİRZOLA

Üst budun derili veya derisiz halde etlerinin kalça tarafına doğru sıyrılıp hafifçe dövülmesiyle elde edilen parçadır. Sade olarak ızgarada pişirilmesi tavsiye edilir.

ALT BUT (BAGET)

Bütün buttan üst budun kesilmesinden sonra geriye kalan parçadır.

UÇ KANAT

Yarım kanadın ön kol bölgesinin (Radius, ulna) carpal bölgeyle birleştiği eklemden kesilmek suretiyle kalan uç kısmıdır.

ORTA KANAT (KANAT IZGARA)

Yarım kanadın dip ve uç kısımlarından kesilmesinden sonra ön kol kemiklerinin (Radius, ulna) içinde bulunduğu kısımdır. Mangal ve ızgaraya en çok yakışan kısım tavuk kanatlarıdır. Soslandığında ise lezzetini ikiye katlar. 135-160 gram ağırlığındadır.

DİP KANAT

Yarım kanadın dirsek ekleminden kesilmesinden sonra geriye kalan pazı kemiğinin (Humerus) içinde bulunduğu kısımdır.