Tavuk Eti Hakkında Doğru Bilinen 10 Yanlış

Tavuk eti son yıllarda eleştiri odağı haline gelmiş ve konunun uzmanı olmayanlar tarafından da bir sürü yanlış bilgiyle itham edilmiştir. Peki nedir bu doğru bilinen ya da söylenen yanlışlar hadi birlikte bakalım...

Tavuk etiyle ilgili maalesef kulaktan dolma bir sürü yanlış bilgi mevcut. Bu bilgi kirliliğini biraz olsun yok etmek için tavuk etiyle ilgili doğru bilgileri sizlerle paylaşıyoruz....

Yanlış 1: Tavuk Üretiminde Hormon Kullanılıyor: Söylenenin aksine Avrupa Birliği ülkeleri de dahil, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kanatlı yetiştiriciliğinde hormon kullanılmamaktadır. Türkiye'de hormon kullanımı, imal edilmesi, satılması, bulundurulması da yasaktır. Hormon kullanımı; yasal değildir, ekonomik değildir ayrıca uygulanabilir de değildir. GDO: Çiftleşme ve/veya doğal rekombinasyon yoluyla doğal olarak meydana gelmeyen bir şekilde genetik materyali değiştirilmiş olan, insan haricindeki organizmalar” şeklinde tanımlanıyor. Genetik yapının değiştirilmesi işlemi, tüm hayvan türlerinin beslenmesinde kullanılan mısır, soya gibi tarımsal ürünlerin ekildikleri alanda zararlı bitkilere ve böceklere dayanıklılıklarını arttırmak, besin değerlerini yükseltmek ve daha fazla ürün elde etmek amacıyla kullanılan biyoteknolojik bir metottur. Ancak genetiği değiştirilmiş tavuk diye bir şey ne Türkiye'de ne de dünyada var. Üretimde kullanılan tavuklar tamamen doğal ve genetik bir değişikliğe sahip değiller. GDO’larla ilgili 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu 18 Mart 2010’da kabul edilerek, 26 Mart 2010 tarihinde T.C. Resmi Gazete’de yayımlanmış ve bu Kanuna göre, ülkemizde GDO’lu ürün üretimine izin verilmiyor.

Yanlış 2: Büyütme Faktörü Olarak Antibiyotik Kullanılıyor: Piliçlerin nasıl olup da bu kadar hızla büyüdüğü sorusunun yanıtı aslında "meçhul" değil. Sandığımızın aksine çok da bilimsel açıklamaları var. Yani aslında hormonlu mu gdo'lu mu diye korkmamıza gerek yok. Çünkü piliçlerin beslenmesi tamamen bilimsel yöntemlerle gerçekleşiyor. Şöyle ki;
 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve bağlı mevzuatının hükümlerine göre yemler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerince sürekli denetime tabi tutuluyor. Üstelik ülkemizde kullanımına izin verilen yem katkılarına ilişkin yönetmelik; Avrupa Birliği'nde uygulanan yönetmeliğin tamamen aynısı. Hayvan ıslahındaki ve yem sektöründeki gelişmelere bağlı olarak piliçler, 42-45 gün gibi kısa sürelerde 2-2,5 kg ağırlığa ulaşıyor...Ve bütün dünyada da ekonomik piliç üretimi için gereken süre aynı. Ayrıca büyütme ve gelişme faktörü olarak antibiyotik kullanımı Avrupa Birliği (AB)’nde olduğu gibi ülkemizde de Ocak 2006 tarihinden itibaren tamamen yasaklanmış. Bu tarihten beri antibiyotikler sadece tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Tavuklar, antibiyotik verildikten sonra antibiyotiğin vücuttan arınma süresi boyunca kesilmez ve dolayısıyla etleri de tüketime sunulmaz.  ''Kalıntı İzleme Programı'' çerçevesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri insan sağlığına zararlı olabilecek madde ve kalıntılarının var olup olmadığını etten numune alarak sürekli olarak kontrol etmektedir. Bu nedenle etlerde kesinlikle antibiyotik bulunmaz. Yetiştirilen hayvanların sağlığı ve refahı öncelikli konulardan birisidir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmış ve denetlenen tesislerde üretilen ambalajlı ürünleri gönül rahatlığı ile alabilirsiniz.

Yanlış 3: Tavuklar yetiştirilirken serbest dolaşamazlar: Piliçler, kümeslerin içinde serbest dolaşarak/eşinerek büyürler. Kümes büyüklüklerine göre hesaplanan sayıda civciv yerleştirilerek refah bir ortam sağlanır. Piliçlerin gelişimlerinin her evresinde sağlıklı kalması ve gelişimleri için ihtiyaç duydukları taze hava, nem, sıcaklık ve ışık ihtiyaçları sürünün yaşına, gramajına ve adedine göre hesaplanan bilgisayar destekli kontrol sistemleri ile eksiksiz sağlanır. Çiftliklerde aynı anda on binlerce tavuk besleniyor. Tavukların bulunduğu ortamlar, uluslararası standartlara uygun biçimde oluşturuluyor. Civcivlerin yaşam şartlarının stresten uzak ve en konforlu hale getirilmesi amacıyla kümesin "nem" oranına ve "ısının eşit dağılımına" özen gösteriliyor. Kümesler, dünya standartlarına uygun biçimde, bölgesel çevre koşulları dikkate alınarak inşa ediliyor. Piliçler, bu dönemde, en iyi gelişimi göstermeleri için yem yemeye teşvik ediliyor. Piliçlere verilen yem, Tarım Bakanlığı'nın koyduğu standartlar doğrultusunda, mısır, soya gibi ürünlerin maksimum verime uygun, bilimsel formüllerle bir araya getirilmesiyle oluşuyor ve üretici firma tarafından belirli aralıklarla çiftliğe iletiliyor. Tavuklar büyüklüklerine göre içeriği ve miktarı değişen oranlarda planlı biçimde yem yiyor. Besi döneminin sonunda, özel araçlarla çiftlikten alınarak kesimhaneye gönderiliyor. Bir daha ürüne el değmiyor ve her şey otomatik olarak yapılıyor. Robotlarla otomatik kesiliyor ve soğutuluyor. Bütün olarak ya da parçalara ayrılarak kasalara konuyor ve soğuk hava depolarına naklediliyor. Buradan da tüketiciye sunulmak üzere kasaplara, marketlere, satış noktalarına ulaştırılıyor. Sonuç: Tamamen sağlıklı!

Yanlış 4: Tavuklarda hormon kullanılıyor: Söylenenin aksine tavuk yetiştiriciliğinde hormon kullanılmıyor. Çünkü hormon kullanımı hem yasak hem de ekonomik açıdan da mantıklı değil. Hormon ucuz bir madde olmadığı için Türkiye'de hormon üretimi yok ve hormon ithali de yapılmıyor. Peki Türkiye'de yetiştirilen kanatlı hayvanlarda hormon kullanımına bugüne kadar rastlanmadığını ve bu konuda tek bir vaka olmadığını biliyor musunuz?

Yanlış 5: Çok piliç eti yemek erken ergenliğe neden olur: Piliç etinin erken ergenliğine neden olduğuna dair hiçbir bilimsel yayın bulunmamaktadır. Dolayısıyla böyle bir durumun oluşması hiçbir zaman söz konusu değildir.

Yanlış 6: Piliçler kesilmezse 45 günde ölürler: Bu söylem asla doğru değildir. Etlik piliçler, uygun koşullar ve ortam sağlandığında 70-80 gün süre ile besiye tabi tutulabilir, bu süre sonunda 4500-5000 gram canlı ağırlığa ulaşabilirler. Piliçlerin anne ve babaları da ekonomik ömürleri olan 64. haftaya kadar sağlıklı bir şekilde yetiştirilmektedir. Bunlar istenirse daha uzun süre yaşamlarını sürdürebilirler. Piliçlerin kısa sürede büyümelerinin sebepleri olarak; genetik seleksiyon ve melezleme çalışmaları, beslenmelerinde her ihtiyaçlarının dikkate alınması, uygun ve refah kümes koşulları yaratılması, hastalık riskinin en alt düzeyde tutulması ve aşılama uygulamaları sayılabilir.

Yanlış 7: Tavuk Etinde Bakteri Var: Çiğ tavukta belirli sayıda bakteri bulunur ve bu bakteriler kalıcı değildir. Tavuk piştikten sonra zararsız hale gelir. Salmonella: Kümes hayvanları ve yumurtadan geçen bir bakteridir. Hayvanın dışkısıyla temas eden her ürün risklidir. Ayrıca çiğ et de salmonella bulaştırma riski taşır. Bu bakteriyle karşılaşmamak için tavuk ve tavuk ürünlerini iyice pişmiş olarak tüketin; çiğ tavuğa dokunduktan sonra ellerinizi ve tavuğun temas ettiği kesme tahtası, bıçak, tezgah gibi alanları çok iyi temizleyin.

Yanlış 8: Tavuklarda tümör var: Halkı yanlış bilgilendiren bu asılsız bilgilerin medyada aşırı derecede yer alması sonucunda maalesef çok değerli bir besin kaynağından mahrum kalıyoruz. Bu söylemin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Ambalajlarında satılan markalı piliçler son derece sağlıklıdır ve bu piliçler güvenle tüketilebilir.

Yanlış 9: Tavuk eti bolca yıkanır: Aksine marketten aldığımız paketli tavukları dezenfekte etmek için yapılan yıkama işlemi tamamen sağlıksızdır. Paketlenen tavuklar kesimden sonra ambalaj işlemine girmeden zaten yıkama işleminden geçer. Çiğ tavukta belirli sayıda bakteri bulunur ve bu bakteriler tavuk piştikten sonra zararsız hale gelir. Eğer çiğ tavuğu yıkarsanız bu bakteriler, su yoluyla tüm etrafta bulunan kap, tabak veya bıçaklara su damlası yoluyla bulaşır. Sıçrayan bu mikroorganizmalar çapraz bulaşmaya da sebep olabilir. Bu sayede de tavukta bulunan bakteriler diğer gıdalara bulaşır. Sonrasında mutlaka bu yüzeylerin dezenfeksiyonu yapılmalı ve eller en az 20 saniye sıvı sabunla ovalanarak yıkanmalıdır. Bu tarz nedenlerden dolayı çiğ tavuğun yıkanmaması en doğrusudur.

Yanlış 10: Genetiği değiştirilmiş tavuklar var: Genetiği değiştirilmiş tavuk diye bir şey ne Türkiye’de ne de dünyada vardır. Üretimde kullanılan tavuklar tamamen doğal olup, genetik bir değişikliğe sahip değillerdir. Civcivlerin kuluçka süreleri 21 gündür. Civcivlerin yumurtadan 17 günde çıktığına dair bilgiler doğru olmayıp, bu olay tavukların fizyolojik özelliklerine aykırı.