Tavuk Eti Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Evlerimizin vazgeçilmez ürünü tavuk etini alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlar var. Peki bu vazgeçilmez besini nasıl tüketmeli?* Ambalajlı ürünler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve denetlenen tesislerde üretildiği için güvenlidir. Dolayısıyla tavuk satın alırken ambalajlı olmasına, düzgün paketlenmiş olmasına dikkat edilmedir.
* Ambalajlı ürün satın alırken elbette ki son kullanma tarihine mutlaka dikkat etmek gerekir ve belirtilen süreler içerisinde tüketilmelidir.
* Tavuk ve tavuk eti ürünleri soğuk zincir bozulmadan tüketicilere ulaştırılmalı ve muhafaza edilmelidir.
* Tavuğun yetiştirilme koşulları sağlıksız olursa tavuk etinde beyaz çizgiler oluşabiliyor. Bu beyaz çizgiler tavukta bir kas bozukluğu olduğunu gösteriyor. Bu beyaz çizgiler aynı zamanda etin lezzetini, kalitesini ve hatta yağ oranını bile etkiliyor. Dolayısıyla tavuk eti alırken üzerindeki beyaz çizgilere dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle tavuğun kaslarına paralel şekilde uzanmış beyaz çizgiler görürseniz o etlerden uzak durmanızda yarar var. Kısacası, alacağınız tavuk etinin soluk pembe bir renge sahip olmadığından ve üzerinde beyaz çizgiler olmadığından emin olun. Ayrıca mutlaka güvenilir kurumlardan satın almanızı öneriyoruz.
* Ürün eve gidene kadar çözünmüşse, tekrar dondurmadan tüketilmelidir.
* Tavuk eti satın alındıktan hemen sonra mümkün olduğu en kısa sürede tüketilmelidir.
* Tavuk buzdolabının alt tarafında saklanmaz. Hele ki oda sıcaklığında asla bekletilmez.
* Tavuğun derisinin açık renkli ve nemli olmasına dikkat edin. Bu yöntem tavuğunuzun taze olduğunu gösterir. Göğüs eti dolgun ve göğüs kemiği esnekliği tavuğun taze olduğu anlamına gelir.
* Tavuk hemen tüketilmeyecekse mutlaka derin dondurucuda saklanmalıdır. Ancak açık şekilde derin dondurucuya konmaz. Tavuk hava geçirmez bir kap ya da poşette saklanır. Ayırca dondurulmuş tavuk eti satın aldıysanız ve hemen pişirmeyecekseniz derin dondurucuda muhafaza etmelisiniz. (-18°C’) 6 ay süreyle saklanabilir.
* Tavuk dondurucudan çıkarıldığında asla sıcak suya tutulmaz. Tavuğu çözmenin en sağlıklı yolu onu dondurucudan alarak buzdolabına koymak ve orada yavaş yavaş çözülmesini sağlamaktır.
* Tavuk etine pişirilmeden önce yapılması gereken tek şey, mutfaktezgahı ve malzemelerine teması mümkün olduğunca engellenerek doğrudan tencereye alınmasıdır.
* Marketten aldığımız paketli tavukları dezenfekte etmek için yapılan yıkama işlemi tamamen sağlıksızdır. Paketlenen tavuklar kesimden sonra ambalaj işlemine girmeden zaten yıkama işleminden geçer. Dolayısıyla tavuk eti pişirmeden önce yıkanmamalı ve ayrıca temas ettiği kesme tahtası, bıçak gibi eşyaların ve ellerin iyice yıkanması gerekir.
* Çiğ tavukta belirli sayıda bakteri bulunur ve bu bakteriler tavuk piştikten sonra zararsız hale gelir. Eğer çiğ tavuğu yıkarsanız bu bakteriler, su yoluyla tüm etrafta bulunan kap, tabak veya bıçaklara su damlası yoluyla bulaşır. Sıçrayan bu mikroorganizmalar çapraz bulaşmaya da sebep olabilir. Bu sayede de tavukta bulunan bakteriler diğer gıdalara bulaşır. Sonrasında mutlaka bu yüzeylerin dezenfeksiyonu yapılmalı ve eller en az 20 saniye sıvı sabunla ovalanarak yıkanmalıdır. Bu tarz nedenlerden dolayı çiğ tavuğun yıkanmaması en doğrusudur.
* Tavuk etini doğramak için mermer yada plastik bir doğrama tahtası kullanılmalıdır.
* Etin en zor pişen iç kısımlarında kanlı ya da kırmızı bir bölüm kalmamasına dikkat edilmelidir. Tavuk ve diğer et ürünlerinin tamamen pişirilmesi için iç sıcaklıklarının 72 derece veya daha yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi tavsiye edilir.
* Tavuk proteini son derece kalitelidir. Yani hem sindirimi yüksek hem içerisindeki elzem amino asitlerin dağılımı açısından bakımından faydalıdır.
* Yani günde 100 gram tavuk eti tüketilmesi günlük protein ihtiyacının yüzde 67-83´lük bölümünü karşılamış olmaktadır.