Tavuk Etinde Hangi Vitaminler Var?
Severek tükettiğimiz tavuk etini yeteri kadar tanıyor muyuz? Bizi hastalıklardan koruyan, besin değeri zengin tavuk etinde hangi vitaminler var biliyor muyuz?En çok tükettiğimiz besinlerden biri olan tavuk etini; çorbadan, yemeğine hatta tatlısına kadar her türlü değerlendiriyoruz. Peki bu tavuklu tarifleri hazırlarken sağlık açısından ne kadar faydalı olduğunu ya da içerisinde hangi vitaminlerin olduğunu biliyor muyuz? İşte Vitamin deposu tavuğun içerdiği tüm vitaminler...
Tavuğun faydalarından bahsederken ne kadar çok kaliteli protein içerdiğinden bahsetmiştik. Bunun yanı sıra en iyi besin kaynaklarının başında gelen tavuk eti aslında en çok B grubu vitaminlerini içeriyor. Öncelikle B vitaminleri nedir ne işe yarar bir bakalım...
B Vitaminleri; büyüme, gelişme ve diğer vücut fonksiyonlarımız için değerlidir. Aldığımız besinleri enerjiye dönüştüren enzim aktiviteleri üzerinde büyük rol oynar. B vitaminleri sağlıklı beslenmek ve hastalıklardan korunmak için gereklidir. Ayrıca, B grubu vitaminler kırmızı kan hücresi oluşumunu ve vücudun sinir sisteminin düzgün şekilde çalışmasını sağlarlar. Vücutta depolanmadıkları için günlük olarak alınmaları şarttır. Bu nedenle yediklerimizin B vitaminlerini içerip içermediğine dikkat etmemiz gerekiyor. Bu kadar önemli olan B vitaminleri ise tavuk etinde bolca bulunuyor. Hangileri mi? Vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niasin), vitamin B5 (pantotenik asit), vitamin B6 ve vitamin B12 dahil olmak üzere birçok B grubu vitaminini tavuk eti içeriyor. Dolayısıyla fazlaca B vitamini içeren tavuk etini günlük beslenmenize dahil etmeniz önem teşkil ediyor.
Vitamin B1 (tiyamin): Doğada çok yaygın olarak bulunur. Buğdaygillerve baklagiller, yeşil yapraklı bitkiler tiyamin bakımından zengindir.Ayrıca tavuk eti, yumurta sarısı, karaciğer ve böbrekte de bulunur. Vücutta enerji metabolizmasında önemli bir yeri vardır. Yetersizliğinde iştah kaybı, sinir sistemi fonksiyon bozukluğu, zayıflama ve beriberi hastalığı görülebilir.
Vitamin B2 (riboflavin): Tavuğun budunda B2 vitamini daha yüksek oranda bulunur. Tavuk eti, karaciğer, böbrek, kalp, süt gibi hayvansal gıdalar ile badem, mantar, tam tahıllar gibi bitkisel gıdalarda bulunur. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu sağlamakta büyük rol oynar. Vücutta antioksidan özelliği gösterip antioksidan üretimine faydalıdır. Vücutta bulunan karbonhidrat, yağ ve proteinlerin metabolizmasında görev almakta ve büyük bir öneme sahip olmaktadır. B2 vitaminin eksikliğinde deride yaralar ve çatlaklar, dudak ve dilde yaralar, iltihaplar ve uçuk oluşabilir. Işığa duyarlılık ve görme keskinliğinde azalma, katarakt gelişimi, gözlerde yanma ve kaşıntı gelişir. Dolayısıyla vücudumuz için B2 vitamini oldukça önemlidir.
Vitamin B3 (niasin): Pişmiş tavuk göğsü B3 vitamini için mükemmel bir kaynaktır. Sindirim sistemi, sinir sistemi ve cilt sağlığı için önemli bir vitamindir. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına destek verir. Kan dolaşımına olumlu etkisi vardır Eksikliğinde dilin kırmızı renk alması, ağız ülseri, iştahsızlık, deride oluşan yaralar ve bulantı ile karakterize olan pellegra hastalığı görülebilir.
Vitamin B5 (pantotenikasit): Patates, domates, yumurta, brokoli, tam tahıllı besinlerde de olduğu gibi tavukta da B5 vitamini bolca bulunur. Diğer B grubu vitaminler de olduğu gibi vitamin B5 vücutta bulunan karbonhidrat, yağ ve proteinlerin metabolizmasında görev alır. Hücre yapımında, normal büyümeyi sürdürmede ve merkezi sinir sisteminin geliştirilmesinde yardımcı olur.
Vitamin B6 (Piridoksin): B6 vitamini tavuk göğsünde daha fazla bulunur. Kırmızı kan hücresi üretimi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için çok yararlıdır. Bu yüzden hamilelikte bebeğin anne karnındaki gelişimi ve sonrasında bebeğin normal gelişimi için çok gereklidir. Aynı zamanda anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için gerekli olan folik asitin en çok tavuk ciğerinde olduğunu da hatırlatatlım. B6 vitamini ayrıca vücudun protein yararlanımında rol oynar. Öğünlerinizde tavuk eti tüketmek B6 vitamini almanın en kolay yollarından biridir.
Vitamin B12: Tavukta B12 en yoğun olarak karaciğerde, ardından da bacak ve kalçadaki koyu etlerde bulunur. Sinir sistemini ve sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekleyen çok önemli bir vitamindir. B12 vitamini düşük olduğunda, yorgunluk ve bilişsel sorunlara neden olabilen kötü bir tablo ortaya çıkabilir. Elbette bu durum doğru beslenme ile önlenebilir.
B vitaminleri haricinde hangi vitaminler var?
Tavuk eti yüksek biyolojik değere sahiptir. Demir, çinko, fosfor bakımından da zengin bir gıdadır. Tavuk eti, yumurta ve anne sütünden sonra en kıymetli proteindir.
Selenyum, hücre hasarlarını engelleyen, tiroid fonksiyonlarını düzenleyen ve kanser oluşumunu engellemeye yardımcı olan bir antioksidandır. Tavuk etinde ise metabolik performansı etkileyen ve gerekli bir mineral olan selenyum bolca bulunur.
Çinko bağışıklık fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur ve yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Tavuk eti ise değerli bir çinko kaynağı olduğundan, bağışıklık fonksiyonlarınızın korunmasına yardımcı olur.
Tavuk eti kalsiyum, D vitamini, protein ve omega yağ asitleri bakımından zengindir. Bu nedenle kemiklerinizi sağlamlaştırır.
Sadece havuçta olduğunu sandığımız A vitamini aslında tavuk etinde oldukça zengin bir içeriğe sahip.
Tavuk suyu ise magnezyum ve fosfor içerir. Bu nedenle iyi ve kaliteli uyku uyumamızı sağlar ve beyin sağlığını güçlendirir. Bol miktarda fosfor içeren tavuk suyu; merkezi sinir sistemi ve beyin sağlığını gözetiyor. Aynı zamanda vücutta serotonin hormonunun salgılanımını arttırıp, kişinin kendini daha mutlu ve enerjik hissetmesine öncülük ediyor.
Şöyle özetleyelim: 100 gram tavuğun içerisinde 215 kcal enerji, 65 gram nem, 18 gram protein, 15 gram yağ, 4 gram doymuş yağ, 75 mg kolesterol, 11 mg kalsiyum, 0,9 mg demir, 20 mg magnezyum, 147 mg fosfor, 189 mg potasyum, 70 mg sodyum ve 1,3 mg çinko bulunur. Tüm bu mineraller dışında içerisinde bir miktarda C vitamini, A vitamini, D vitamini, E vitamini, K vitamini, tiamin, niacin, riboflavin, folat, B-12 Vitamini ve B-6 vitamini bulunmaktadır.