Tavuk Hakkında Bilinmesi Gereken Her şey
Tavuk en kolay bozulabilen yiyeceklerden biri. Dolayısıyla küçük bir yanlış kötü sonuçlara sebep olabilir. İşte tavuk hakkında bilmeniz gereken tüm bilgiler...* Ambalajlı ürünler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve denetlenen tesislerde üretildiği için güvenlidir. Dolayısıyla tavuk satın alırken ambalajlı olmasına dikkat edilmedir.
* Ambalajlı ürün satın alırken elbette ki son kullanma tarihine mutlaka dikkat etmek gerekir ve belirtilen süreler içerisinde tüketilmelidir.
* Tavuk ve tavuk eti ürünleri soğuk zincir bozulmadan tüketicilere ulaştırılmalı ve muhafaza edilmelidir.
* Ürün eve gidene kadar çözünmüşse, tekrar dondurmadan tüketilmelidir.
* Tavuk eti satın alındıktan hemen sonra mümkün olduğu en kısa sürede tüketilmelidir.
* Tavuk buzdolabının alt tarafında saklanmaz. Hele ki oda sıcaklığında asla bekletilmez.
* Tavuk hemen tüketilmeyecekse mutlaka derin dondurucuda saklanmalıdır. Ancak açık şekilde derin dondurucuya konmaz. Tavuk hava geçirmez bir kap ya da poşette saklanır.
* Tavuk dondurucudan çıkarıldığında asla sıcak suya tutulmaz. Tavuğu çözmenin en sağlıklı yolu onu dondurucudan alarak buzdolabına koymak ve orada yavaş yavaş çözülmesini sağlamaktır.
* Doğru bir şekilde parçalara ayrılamayan tavuk yanlış kesmeler sonucu ziyan olabilir ve düzgün parçalanmayan tavuk, yemeklerde istenilen lezzeti vermez. Tavuğu bölerken oluşabilecek israfa karşı bazı tekniklerle kolayca tavuğu parçalara ayırabilirsiniz. Bunun için hazırladığımız bütün tavuk kesme klavuzuna bir göz atın.
* Tavuk etine pişirilmeden önce yapılması gereken tek şey, mutfak tezgahı ve malzemelerine teması mümkün olduğunca engellenerek doğrudan tencereye alınmasıdır.
* Marketten aldığımız paketli tavukları dezenfekte etmek için yapılan yıkama işlemi tamamen sağlıksızdır. Paketlenen tavuklar kesimden sonra ambalaj işlemine girmeden zaten yıkama işleminden geçer.
* Çiğ tavukta belirli sayıda bakteri bulunur ve bu bakteriler tavuk piştikten sonra zararsız hale gelir. Eğer çiğ tavuğu yıkarsanız bu bakteriler, su yoluyla tüm etrafta bulunan kap, tabak veya bıçaklara su damlası yoluyla bulaşır. Sıçrayan bu mikroorganizmalar çapraz bulaşmaya da sebep olabilir. Bu sayede de tavukta bulunan bakteriler diğer gıdalara bulaşır. Sonrasında mutlaka bu yüzeylerin dezenfeksiyonu yapılmalı ve eller en az 20 saniye sıvı sabunla ovalanarak yıkanmalıdır. Bu tarz nedenlerden dolayı çiğ tavuğun yıkanmaması en doğrusudur.
* Tavuk etini doğramak için mermer yada plastik bir doğrama tahtası kullanılmalıdır.
* Tavuk ve diğer et ürünlerinin tamamen pişirilmesi için iç sıcaklıklarının 72 derece veya daha yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi tavsiye edilir.
* Etin en zor pişen iç kısımlarında kanlı ya da kırmızı bir bölüm kalmamasına dikkat edilmelidir.