Tavuk Pişirme Teknikleri

Pilava eşlik eder, yoğurtla soslanır, salata onu sever, misafir gelse mutlaka masada tavuk olur. Evde tek başına olursan da, seni yalnız bırakmaz. Peki böyle şahane bir ürün olan tavuğun, pişirme tekniklerini doğru biliyor muyuz? İşte sizin için hazırladığımız 11 adet tavuk pişirme tekniği...

Haşlama

Haşlama tekniği ile tavuk pişirme, mutfak teknikleri içinde en yaygınıdır. Özellikle tavuk göğsünde tercih edilir. Haşlama yönteminin amacı, tavuğun aromalarını ve besin değerlerini koruyarak, sindirimlerini kolaylaştırmaktır. Öncelikle tencerede su kaynatılır ve tavuk suya alınır, sonra verilen ısı düşürülerek bir süre kaynatılır. Isının çok yüksek olmaması gerekir. Aksi takdirde, çok yüksek ateşte kaynayan suda haşlanırsa, haşlanan tavuk eti sertleşir sebzeler ise dağılır. Haşlanan tavuğun vitaminleri suya geçtiği için haşlama suyu çok lezzetlidir ve atılmadan çorba yapılır. Tavuk haşlama suyuna değişik baharatlar ilave edildiğinde ise farklı çorbalar veya soslar hazırlanabilir. 



Suda pişirme

Tavuk etini suda pişirmek, genel olarak 65° ve 80°C olmak üzere, dikkatle izlenen sıcaklıklar kullanılan çok hassas bir pişirme işlemidir.



Buğulama

Tavuk etini buğulama yapmak, basınçlı veya basınçsız olarak kuru veya ıslak buhar ile pişirme işlemidir.



Kızartma

Tavuk etini kızartmak,  yüksek ve sabit sıcaklıkta kızgın yağ banyosunda pişirmektir. Derin yağda kızartma ve az yağda kızartma olarak iki gruba ayrılır. Kızartma yapılacak yağ berrak, nötr tatlı, tortusuz ve hafif olmalıdır. Yoğun veya akıcı olmamalıdır ve yüksek ısı derecelerinde fazla dumana neden olmamalıdır. Yağda ekşime olmamalı ve rafine yağ kullanılmalıdır. Sıcak yağ içine yağ takviyesi yapılmaz. Uygun kızartma sıcaklıkları, 200 ile 250°C arası sıcaklıklardır.



Soteleme
Tavuk soteleme küçük ve ince doğranmış tavuk etini çabucak pişirilmesi için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Yapışmaz tava kullanıyorsanız yağ ilave etmenize gerek yoktur. Ancak böyle bir tavanız yoksa, bir tatlı kaşığı yağ ilave edebilirsiniz. Sürekli karıştırılarak, pişirilen tavuk etinin özsuyunun dışarı çıkması engellenmiş ve besin değerlerinin muhafazası sağlanmış olur.



Ağır ateşte pişirme

Tavuk etine sıvı eklenmeden veya çok az eklenerek kendi suyuyla pişirme tekniğidir.



Kavurma, ızgara yapma

Tavuk ızgara yöntemi, direkt ısıya tabi tutularak, her tarafının eşit pişirilmesi esasına dayanır. Izgara yapılan tavuk etinin yeterli ısıyı aldığından emin olmak için, ızgaraya temas eden yüzey 3-5 dakikada bir değiştirilerek pişirilmesi sağlanır. Açık havada yapılan ızgaralarda önemli nokta, kömürün gerçekten kor olması ve tavuk etinin kömürle kesinlikle temas ettirilmemesidir.



Graten, ograten

Tavuk graten, sadece yukarıdan yüksek sıcaklık uygulama yöntemi kullanılarak kızartılır. Genellikle rendelenmiş kaşar peyniri de kullanılır.



Fırınlama

Tavuk eti ürünleri, hamur işleri, sebze-meyveler ve balık ürünleri fırında pişirilebilir. Her yiyeceğin, besin özelliklerine göre değişiklik gösteren, kendine özgü pişirme derecesi vardır. Bu nedenle fırın, tavuğun özelliğine göre mutlaka önceden uygun pişirme sıcaklığına kadar ısıtılmalıdır. Pişirme sıcaklığı malzemeye göre 150 ile 250°C arasında değişir. Fırında pişirmek istediğiniz tavuk etini, fırındaki kuru havayla az yağlı olarak pişirmeniz de mümkündür. Pişireceğiniz tavuğun çok kızarmış olmasını istemiyorsanız üstünü kapatabilir, iyi kızarması için de üzerini açık bırakabilirsiniz. Fırında pişirmenin en iyi tarafı, fazladan yağ koymaya gerek olmamasıdır. Sadece tavuk etinin üzerine ya da bütün tavuksa derisinin içerisine yağ sürmeniz yeterli olur.



Rosto Yapma

Tavuk etini rosto yapmak, orta sıcaklıkta, kuru ısı kullanarak, sık sık yağlayarak, ancak sıvı eklemeden ve üstü açık biçimde pişirme işlemidir. Yağda rosto; fırında, düşük sıcaklıkta, üstü kapalı olarak sıvı eklenmeden pişirme işlemidir.



Kendi suyuyla pişirme

Tavuk etini  üstü kapalı olarak fırında veya düdüklü tencerede az miktarda sıvıyla pişirme işlemidir.


En sağlıklı tavuk pişirme yöntemlerini incelemek için tıklayın!