Tavuk ve Gıda Güvenliği: Kolay Kılavuz 3

Evde, kendinizin ve ailenizin sağlığını korumak için paylaştığımız kolay klavuz 1 ve 2 içeriklerimizden sonra 3. gıda güvenliği listemizle devam ediyoruz. İşte gıda kaynaklı hastalıkları uzak tutmak için ipuçları...


Klavuz 3 listesinde pişirme uyarılarından bahsedeceğiz. Çünkü pişmemiş bir tavuk sorun yaratabilir. İşte tavuk ve gıda güvenliği için mutfak klavuzu... 

  • Pişirme süreleri tüm etler için değişir, ancak tavuk eti her zaman tavuk parçaları ve köfteler için 165 derecelik bir iç sıcaklığa ve bütün bir tavuk için 180 derecelik bir iç sıcaklığa kadar pişirilmelidir. Termometreniz yoksa tavuğu çatalla delebilirsiniz. Çatal tavuk etine kolayca girmeli ve tavuğun suyu berrak akmalıdır. Çatalla kontrol sağlamak isterseniz tavuğun en kalın noktasına batırmalısınız ki piştiğinden emin olun! Diyelim ki piştiğini düşünüp bıçakla kestiniz ve içerisinde pembelikler gördünüz. O halde yanıldınız demektir. Tavuğunuz hala pişmemiş demektir. Bu durumda tekrar pişirmeye devam etmelisiniz. 
     
  • Etinizi pişirmeden önce marine ederseniz DNA bozukluğu oluşmasını önlemiş olursunuz. Mesela tavuğu pişirmeden önce 40 dakika zeytinyağı, sirke, sarımsak, hardal ve limon suyu içerisinde marine ederseniz bu kanserojen oluşumu %90 oranında azaltmış olursunuz.
     
  • Bir gıda termometresi kullanmanız önemli. Etin sadece bakarak pişip pişmediğini anlayamazsınız ve tavuğunuzu az veya çok pişirmekten kaçınmanın en güvenilir yolu dijital bir termometredir. Eşit pişirme sağlamak için termometreyi farklı noktalara yerleştirin ve tekrar kullanmadan önce yemek termometrenizi sabun ve suyla yıkadığınızdan emin olun.
     
  • Seyahat ederken izole edin. Misafirliğe veya iş yerine sıcak bir tavuk götürüyorsanız, onu sıcak tuttuğunuzdan emin olun ve ardından yalıtımlı bir termal kapta taşıyarak o şekilde kalmasını sağlayın. Yemeğin bir saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmadığından emin olun.
     
  • 
Tavuk etini suda pişirmek isterseniz genel olarak 65° ve 80°C olmak üzere, dikkatle izlenen sıcaklıklar kullanarak çok hassas bir pişirme yapmanız gerekir. 
     
  • Izgarada tavuk eti pişiriyorsanız, onu kurutmamak, çok yüksek ısıya maruz bırakmamak gerekiyor. Izgarada yapılan ette, 175 dereceyi geçtikten sonra HCAs denilen kanserojen maddeler oluşmaya başlar. (Bu durum sadece tavuk eti için değil kırmızı et için de geçerli.)
     
  • Güvenli sıcaklıklarda pişirin. Tavuk için doğru sıcaklığı bulmak için pişirme süreleri ve sıcaklık tablomuzu kullanabilirsiniz. Tabloyu görmek için tıklayın!

Tavuk ve Gıda Güvenliği: Kolay Kılavuz 2 Serisi için Tıklayın!
Tavuk ve Gıda Güvenliği: Kolay Kılavuz 1 Serisi için Tıklayın!