Tencerede Tavuk Nasıl Haşlanır?
"Tavuk haşlamanın yöntemi mi olurmuş?" diyor olabilirsiniz ama tavuğu tencerede haşlarken, dakikasından uygulamasına kadar bilmeniz gereken püf noktaları var...Kemiklerimizin gelişmesini sağlayan, çocuklarımızın büyümesine yardımcı olan besinlerden biri olan tavuk eti başlı başına bir vitamin kaynağı. Kırmızı et uçuk fiyatlara yükseldiği için de tam bir kurtarıcı. Eğer siz de mutfağınızda tavuk eti tercih ediyorsanız hemen haşlama kısmına geçelim. Peki tencerede tavuk nasıl haşlanır? Tavuk haşlamak kaç dakika sürer? Sebzelerle birlikte haşlanır mı?
İşte tüm soruların yanıtları ve bilmeniz gereken püf noktaları...
* Haşlayacağınız tavuğun üzerinde kan, toz, kir gibi maddeler kalmadığından emin olmalısınız. Bunun için tavuğu yıkayabiliriz. Ancak biliyorsunuz ki tavuğu yıkarsak sonrasında yüzeylerin dezenfeksiyonunu yapmalı ve ellerimizi sıvı sabunla ovarak yıkamalıyız. Ya da bununla uğraşmak ve zaman kaybetmek istemezseniz bir bıçak yardımıyla üzerindeki tüm kalıntıları kolayca temizleyebilir, havlu peçeteden de yardım alabilirsiniz.
* Tavuğu haşlamak için doğru tencere seçimi yaptıktan sonra tavuk etini tencereye alın ve üzerini geçecek kadar suyunu ilave edin. Suyun tencereden taşmayacağından emin olmalısınız. (Suyun tavuğun üzerini 2-3 parmak geçmesi yeterli olacaktır.) Ayrıca tavuk haşlarken soğuk su kullanmalısınız. Sıcak suya koyarsanız beyaz rengini kaybeder.
Sebzelerle birlikte haşlanır mı?
Tavuğunuzun ve elde edeceğiniz tavuk suyunun daha da lezzetli olması için; haşlama suyuna tane karabiber, sarımsak, defne yaprağı, limon suyu, limon kabuğu, 1 adet bütün soğan, kereviz sapı, maydanoz, kekik, nane ya da havuç gibi malzemeler katarsanız tavuğun daha lezziz olmasını sağlarsınız. Ancak hatırlatalım; bu şekilde haşladığınız zaman tavuk suyunun tadı kattığınız sebze ya da baharatların tadını alacaktır. Dolayısıyla içine malzeme eklemek tamamen size kalmış.
* İster sebzelerle ister tek başına tavuğunuzu tencereye aldıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak ocağınızı orta-kısık ateşte ayarlamanız yeterli. Haşlamayı yüksek ateşte yapmayın. Hafif ateşte haşlamaya dikkat edin. Eğer sebzelerle haşlıyorsanız mutlaka kısık ateşte sebzelerin yumuşayıp lapalaşmasına engel olacak şekilde haşlama işlemini kontrollü yapmalısınız.
Tavuk haşlamak kaç dakika sürer?
Tavuk haşlama süresi; kullanacağınız tavuk etinin cinsine, ocak ısısına, hatta tencere seçiminize göre değişiklik gösterir. Ancak bir bütün tavuk ortalama 40-50 dakikada haşlanır. Eğer organik tavuk kullanırsanız 60 dakikayı da geçebilir.
* Haşlama işlemi sonrasında hem suyunu hem de haşlanmış tavuk etini ayrı ayrı yemeklerde değerlendirebilir ya da ikisini birlikte bir ana yemek olarak da hazırlayabilirsiniz.
* Tavuk suyunu oda sıcaklığında soğuttuktan sonra hava almayacak cam kavanozlara doldurarak önce buzdolabında sonra derin dondurucuda saklayabilir, daha sonra yapacağınız tavuk suyuna çorbalarda, yemeklerde ve pilavlarda kullanabilirsiniz.