Vejetaryen Beslenmede Tavuk Etinin Önemi

Vejetaryen beslenmede tavuk eti tüketimi olmaz dediğinizi duyar gibiyiz ancak o halde yanlış biliyorsunuz! Nasıl mı? İşte vejetaryen beslenmede tavuk etinin önemi...

Vejetaryenlik, bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olarak tüketilmesini içeren bir beslenme tarzıdır. Vejetaryen bireyler bitkisel besinleri tüketirken tavuk eti, balık, yumurta, süt, peynir, yoğurt gibi hayvansal besinleri az miktarda tüketirler veya hiç tüketmezler. Çünkü vejetaryen diyet, besin türlerindeki sınırlamalara göre farklılık gösterir. Bazı vejetaryen diyetlerde tavuk eti tüketilirken bazı vejetaryen diyetlerden tavuk eti tüketilmez. Şöyle ki;


  1. Vegan diyeti: Hiçbir hayvansal kaynaklı besin tüketilmez. Diyet tahıllar, sebze ve meyve ile kurubaklagillerden oluşur. Tüm dünyada vegan diyeti uygulayanların sayıları oldukça azdır. Veganların alt grupları da bulunmaktadır.
  2. Lakto vejetaryen diyeti: Bitkisel besinlerle birlikte hayvansal kaynaklı besinlerden süt ve süt ürünleri tüketilir.
  3. Ova vejetaryen diyeti: Diyette bitkisel besinlerle birlikte yumurta da yer alır. Bunun yanında et ve süt tüketilmez.
  4. Lakto-ova vejetaryen diyeti: Süt ve yumurtayı tüketilir. Günümüzde en sık uygulanan vejetaryen beslenme şeklidir.
  5. Polo vejetaryen diyeti: Bu diyette kırmızı et tüketilmez. Bitkisel besinler yanında hayvansal olarak yalnızca tavuk, hindi gibi kümes hayvanlarını tüketilir.
  6. Pesko vejetaryen diyeti: Bu diyette de kırmızı et tüketilmez. Bitkisel besinler yanında hayvansal olarak yalnızca balık çeşitleri, midye su ürünlerini tüketilir.
  7. Semi-vejetaryen diyeti: Bu diyette de kırmızı et tüketilmez. Sınırlı miktarda tavuk ve balık tüketilir. Semi-vejetaryenler yumurta, süt ve türevlerini istedikleri kadar tüketirler.

Peki Neden Tavuk Eti?

  • Kısıtlı bir beslenme tipi olduğundan, günlük alınan vitamin ve mineral değeri az miktardadır. Bunu engellememek için de tavuk eti tüketmek çok önemlidir. Çünkü tavuk etindeki proteinler; insan vücudunda zorunlu olması gereken ama sentezleyemediği amino asitleri içeriyor. Bu proteinler de hücrelerin sürekli yenilenmesi ve çoğalması için yani bedensel ve zihinsel gelişim için gerekli ve yaşamsal öneme sahipler. Vücut protein alamazsa, yıkılan hücreler yenilenemez. 
  • Her gün B12 vitamininin en iyi kaynağı olan besinlerden en az 3 porsiyon tüketmeye özen gösteriniz. Vejetaryen diyetlerinde özellikle veganlarda B12 vitamini yetersizliği anemiye neden olabilir ve sinir sisteminde geri dönüşü olmayan zararlara yol açabilir. Vücudunuzun karbonhidratları, yağları ve proteini metabolize etmesine yardımcı olan B12, sinir sisteminin korunmasına da yardımcı olur ve kan hücresi oluşumuna yardım eder. Tavuk eti bu vitaminin doğal kaynaklarından biridir. Tavuk eti B12 vitaminin yanı sıra B2 ve B6 gibi sinir sistemini besleyen ve destekleyen vitaminler açısından da oldukça zengindir. Eğer hayvansal besinleri hiç tüketmiyorsanız bu durumda B12 vitamini, kalsiyum ve demir alımını sağlamak için hekimlerden veya diyetisyenden yardım alınmalıdır.
     
  • Tavuk etinin sodyum içeriği çok düşük olduğu için bu diyete de uygundur.
     
  • Hormon üretimine yardımcı olan ve tavuk etinde bulunan çinko, bağışıklığı arttırır ve vücudu hastalıklara karşı korur. Sindirimi kolaylaştırır. Serbest radikal hasarlarıyla savaşır. Vejetaryen beslenmede ise bağışıklığı yüksek tutmak çok önemlidir. Çünkü vücut her besinden ihtiyacını karşılayamaz.
     
  • Vejetaryen bireyler besin çeşitliliklerini iyi ayarlayamazlarsa demir mineralini yetersiz alabilirler. Bunun sonucunda ise anemi (kansızlık) görülmesi olağandır. Demir içeren tavuk eti bu noktada önemlidir.
     
  • Balık tüketmiyorsanız, günde 2 porsiyon omega-3 yağları içeren tavuk eti tüketebilirsiniz.
     
  • Yağsız et ve derisiz tavuk eti tüketen vejetaryenler, yağı ve kolesterolü düşük ürünler tüketmiş olurlar.

Önemli: Vejetaryen beslenmede yeterli sıvı aldığından da emin olmak gerekir. Kilogram başına 35 mililitre su tüketimi yeterlidir.